Bouwkundige baden kunnen zowel binnen- als buitenbaden zijn. Een bouwkundig foliebad kent geen beperkingen in afmetingen, diepte en vorm. Wilt u een bad in een andere vorm of een riant zwembad met olympische afmetingen? Alles kan! Een bouwkundig foliebad – de naam zegt het al – wordt bekleed met folie. De folie is verkrijgbaar in een groot aantal kleuren en prints. Anders dan bij een bouwkundig tegelbad hoeft het bassin zelf niet waterdicht te zijn, het wordt namelijk afgedicht met folie.
Het aanleggen van een bouwkundig foliebad gaat als volgt.
Eerst worden de contouren van het zwembad uitgegraven. Op de bodem wordt vervolgens een “gladde” betonvloer (om de bodemput/bodemputten heen) gestort.
Is de vloer gestort dan worden de wanden opgetrokken en de inbouwdelen worden er in gemaakt. Vervolgens worden de wanden (om de inbouwden heen) glad gestuct.
Hierna worden de leidingen rondom aangelegd, de pomp/filter en alles wat er bij hoort wordt gemonteerd/aangesloten en wordt de binnenzijde voorzien van zwembadtegels of dikke (1,5 mm) weerbestendige folie. Onder de folie komt nog wel een scheidingsvlies/ondertapijt.
Vanwege het risico op lekkage door vorst is een betegeld buitenbad doorgaans minder geschikt.
Bij foliebaden komt er eerst op de bodem en wanden een scheidingsvlies, ook wel scheidings- ondertapijt genoemd. Dit is een laag van een soort vilt dat zorgt voor extra comfort. Als het bad gevuld is voelt de folie zacht aan door het scheidingsvlies. De folie zelf wordt aangebracht door de banen aan elkaar te lassen. Hierdoor ontstaan lasnaden. Over de lasnaden komt een vloeibaar folie. Het nadeel van die naden is, dat er zich vuil ophoopt, maar daar weet elke bodemzuiger prima raad mee.
Verder voldoet uw bad volledig aan al uw wensen en is voorzien van alle door u gewenste accessoires, zoals o.a. onderwaterverlichting of jetstream. Het bouwen van een bad dient u dan ook aan een ervaren zwembadbouwer over te laten. Het biedt u jarenlang zwemplezier.